WordPress, is het iets voor mij?

Veel mensen hebben al een WordPress website of hebben wel eens gehoord van dit CMS. Wat zijn precies de voordelen en waarom ontwikkelt ook CMCG steeds vaker websites in WordPress? Lees hier meer en kijk of het ook voor u interessant is om uw website om te laten zetten naar dit CMS.

WordPress is een open source content managementsysteem. Het is oorspronkelijk ontstaan uit bloggingsoftware b2/cafelog. Toen deze software niet meer doorontwikkeld werd hebben twee gebruikers, Matt Mullenweg en Mike Little, er hun eigen versie van gemaakt die ze WordPress gedoopt hebben. In de loop der jaren is het systeem veel meer geworden dan enkel een tool om een blog bij te houden. WordPress is wereldwijd verreweg het meest gebruikte CMS en het aantal websites gebaseerd op WordPress loopt in de tientallen miljoenen. Er zijn schattingen die zeggen dat meer dat 20% van alle websites wereldwijd gebruik maken van WordPress.

De kracht van WordPress

Een belangrijk voordeel is dat de installatie van de software relatief gemakkelijk is. Je hebt heel snel een basiswebsite klaarstaan die je kunt gaan vullen. Door de grote hoeveelheid gebruikers is het backend ook uitermate gebruiksvriendelijk en goed doorontwikkeld. De grootste kracht van WordPress zit echter in zijn thema’s en plugins. In de basis is de structuur van iedere WordPress site hetzelfde. De ontwikkelaars hebben het systeem zo ingericht dat op deze basis lay-outs en functionaliteiten ontwikkeld kunnen worden zonder dat hiervoor de basis van het systeem verandert.

Thema’s

Een thema is een set van bestanden/templates die de lay-out van een website bepalen. De content en de lay-out zijn heel strikt gescheiden in WordPress. Wanneer je je website dus eenmaal gevuld hebt kun je (indien een thema volgens de juiste standaarden ontwikkeld is) relatief eenvoudig een nieuw thema installeren en met een druk op de knop je website een andere lay-out of uitstraling geven. Deze thema’s zijn zelf te ontwikkelen, maar er zijn inmiddels ook vele tienduizenden thema’s te koop.

Plugins

Naast de thema’s zijn er plugins die extra functionaliteit aan WordPress toevoegen. Ook dit zijn er inmiddels vele tienduizenden. Ze variëren van plugins die ervoor zorgen dat de website voor SEO te optimaliseren is tot plugins waarmee je fotogalerijen, webshops of formulieren aan je website kunt toevoegen. Omdat WordPress zoveel gebruikt wordt zullen ontwikkelaars sneller nieuwe plugins voor dit platform ontwikkelen. De kans dat een gewenste uitbreiding van je website al in de vorm van een plugin beschikbaar is, is dus groot.

Zelf bouwen vs. bestaande plugins en thema’s

Wanneer je als organisatie echt hele specifieke wensen hebt dan kun je ervoor kiezen om hiervoor op maat een oplossing te ontwikkelen. De kosten zullen dan iets hoger zijn dan wanneer je kiest voor een reeds beschikbaar thema of een plugin. Bij een bestaand thema of plugin heb je minder ontwikkelkosten, maar moet je wel accepteren dat er mogelijk kleine zaken niet aan alle eisen voldoen.

WordPress beveiliging

Het risico van een veelgebruikt CMS is dat het ook voor hackers een interessant doelwit is. Wanneer je WordPress gebruikt is het dus van belang dat je de software regelmatig update en onderhoudt. Omdat het een open source systeem is -wat ook nog eens door vele miljoenen sites gebruikt wordt- zullen updates voor mogelijke ‘lekken’ veelal snel en ook weer gratis beschikbaar zijn.

Naast flexibiliteit biedt WordPress volledige onafhankelijkheid, actualiteit en een aanzienlijk kostenvoordeel. Je zit niet vast aan het ‘eigen’ CMS systeem van een bureau, je bent verzekerd van de laatste updates en je betaalt geen ‘maandfee’ voor het gebruik van een CMS. Voor die laatste geldt dat dat al gauw duizenden Euro’s per jaar kan opleveren.

Ook bij de Crossmedia Communicatiegroep kiezen we regelmatig voor WordPress. We ontwikkelen thema’s en plugins op maat, maar kiezen waar nodig ook voor bestaande thema’s. Een aantal voorbeelden van sites die wij ontwikkelt hebben zijn: Waterbedrijf Groningen, Classicsnl, Dutch Hospital Design, en Trip Advocaten.

Meer informatie over het ontwikkelen van websites en de voordelen van WordPress boven eigen gemaakte CMS systemen? Neem gerust contact met ons op.

Laat een reactie achter