Internetpioniers hebben het al lang ontdekt… Websites van de toekomst hebben een functie, een doel. Niet je brochure online zetten, niet zoveel mogelijk informatie over jezelf spuien, maar doelstellingen per pagina instellen en conversie halen uit je online bezigheden. Aan de hand van wireframes gaan we een stapje verder in het proces. Wireframes?

Wireframes?

Wanneer iedereen het eens is over de strategie en de doelstellingen per webpagina, kun je aan de slag met de tweede stap in het proces: het opzetten van wireframes. Wireframes vormen een raamwerk van de website, oftewel het functioneel ontwerp. Het is een schematische weergave van iedere pagina, link of button binnen een website of pagina. Opmaak is hierbij nog niet van belang.

Het nut van wireframes

Door vooraf over de website na te denken, voorkom je onnodige kosten in een later stadium. Vergelijk het met een tekening. Als je de grove schets hebt gemaakt, kun je deze gemakkelijk wijzigen door te gummen. Stel dat je je tekening al helemaal hebt ingekleurd. Dan ben je zeker de dubbele tijd kwijt om je acties ongedaan te maken. Wireframes zijn grove schetsen van een website. Gummen is easy.

Aanpassingen doorvoeren in een gebouwde website is vaak lastiger en daardoor tijdrovend. Kosten worden daardoor onnodig hoger. Met een set goede wireframes zie je dus exact welke elementen er in je website komen. Daarnaast zijn de functies van al die pagina’s, buttons en links al uitgewerkt en weet je hoe ze gaan werken. Handig!

Hoe moet dat dan?

Op basis van de strategie en doelen per pagina ga je aan de slag. Welke pagina’s heb ik nodig? Welke buttons komen er? Hoe ziet mijn contactformulier eruit? Komt er een link naar Twitter en LinkedIn op de homepage? Moet ik mijn missie en visie plaatsen? Op deze vragen ga je antwoord geven als je de wireframes bouwt. Als de wireframes klaar zijn, gebruikt de grafisch ontwerper ze als uitgangspunt voor de ontwerpen. Alle items uit de wireframes komen zo gegarandeerd terug in je website. En kom je er niet uit? Geen probleem, wij helpen je graag!

www.v12.nl/functioneel_ontwerp.aspx

Laat een reactie achter