In de afgelopen jaren is het online bekijken van video’s explosief gestegen. Zo krijgt videokanaal YouTube maandelijks meer dan 1 miljard unieke bezoekers en bekijken we volgens recent onderzoek van Sanoma/SBS gemiddeld twaalf online video’s per persoon per week. Niet nodig om te zeggen dat video een onontbeerlijk instrument is geworden in contentmarketing.

Toets content aan je publiek

Voorheen was video eenrichtingsverkeer. De rappe digitale ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat een kanaal als YouTube meer een sociaal kanaal is geworden, waarbij video’s beoordeeld en becommentarieerd worden. Een plek dus om je content te toetsen aan je publiek.

Elke organisatie is gebaat bij een kanaal op YouTube, Vimeo of soortgelijke platformen. Denk aan handleidingen voor producten, je dienstverlening in de praktijk, cases en best practices. Heb je geen sexy product, dan zijn video’s van waarde bij het laten zien van je bedrijfscultuur (een kijkje achter de schermen) of interviews met experts en belangrijke personen binnen je organisatie.

Naast de ‘zware’ video’s gaat de huidige ontwikkeling meer en meer richting microvideo’s. Instagram (overgenomen door Facebook) en Vine (gelanceerd door Twitter) zijn twee voorbeelden van platformen waarbij korte, snelle video’s worden opgenomen, vaak met de smartphone. Creëren en delen gaat binnen enkele seconden, tegenover een doorlooptijd van dagen of weken voor een professioneel gestylede video op bijvoorbeeld YouTube.

Professionele video’s met infographics en speciale effecten of snelle microvideo’s als hapklare snacks. Beide hebben hun eigen insteek. Voor organisaties een uitdaging om te kiezen, maar zeker ook een kans om de doelgroep op verscheidene manieren te bereiken.

Hoe maak ik mijn video succesvol?

Er bestaat geen vast format voor een succesvolle video. Het gaat erom dat je de juiste doelgroep bereikt. Een video kan viral gaan, maar dat betekent niet dat kijkers daarna het product gaan kopen. Een video met weinig views kan daarentegen wel z’n vruchten afwerpen als dit door de juiste mensen wordt gezien.

Kies je voor video, zorg er dan wel voor dat dit een onderdeel is van de media-mix. Maak geen video om de video. Doe je dit wel, dan schiet je je doel(groep) voorbij. Gebruik het voor testimonials, e-learning en e-commerce. Kijk hier voor nog meer mogelijkheden. Zorg ook voor kwantiteit.

De verspreiding van je video is net zo belangrijk. Elke minuut worden er honderd video’s geüpload op YouTube. Dus je kunt het op YouTube zetten, maar de video wordt niet opgemerkt als je er geen aandacht aan besteed. Voeg de video toe op de website, zet de link op twitter, plaats een post op Facebook en wees vindbaar op Google.

Snel vindbaar via Google

Een video is sneller vindbaar in de zoekresultaten van Google als je een zoekwoordenanalyse uitvoert. Je moet weten waar je doelgroep naar zoekt, zodat de titel, beschrijving en tagging van de video hier op aangepast kan worden. Op deze manier geef je Google de juiste signaaltjes voor het tonen van je video bij een zoekopdracht in Google.

Daarnaast is social sharing een belangrijk signaal voor een zoekmachine. Hoe vaker een video geplaatst wordt op een sociaal kanaal en hoe vaker hierover wordt gesproken, des te groter is de kans dat deze video in de zoekresultaten van Google verschijnt. Een ander element is de kwaliteit van de video. Een video van HD kwaliteit krijgt een hogere ranking dan een video van een lagere kwaliteit.

oie_2315194X9WCDZdE (1)

Meer dan alleen videocamera

Een goede (web) video hoeft niet altijd geschoten te zijn met een videocamera. CMCG maakt veel gebruik van animatie op basis van fotomateriaal en grafische (huisstijl)elementen en waar het nodig is 3d-animatie.Dat is iets wat je veel meer tegenkomt in webvideo’s.

Is dit dan beter dan filmbeelden? Nee, het is belangrijker dat je weet wát je wil vertellen en aan wie. Wil je emotie laten zien? Dan zijn filmbeelden het meest geschikt. Dat geldt ook voor als je de kijker wilt rondleiden op een locatie. Maar wil je iemand laten zien hoe iets werkt, dan kun je kiezen voor situatietekeningen. 3D-animatie is zeer geschikt voor productpresentaties waarbij een camera niet overal zou kunnen komen. Of voor schitterende logo-animaties.

Het voordeel van video is dat je een verhaal kunt vertellen in beeld én geluid. Met de digitale technieken van nu zijn er weinig dingen te verzinnen die niet mogelijk zijn. Wil je meer informatie over video en de mogelijkheden daarvan, neem dan contact op met CMCG.

Do’s and dont’s

  • Maak video’s niet te lang. De aandacht verzwakt al na 30 seconden.
  • Deel de video’s die klanten plaatsen over je product op social media. Consumenten zijn op zoek naar relevante verhalen en objectieve meningen.
  • Geef jouw klant door middel van het plaatsen van een video een kijkje in de keuken van je bedrijf. Zo creëer je sneller een persoonlijke binding.

 

Laat een reactie achter