Video marketing: het doel heiligt het middel

Video’s kun je tegenwoordig delen op veel verschillende platformen: Vimeo, Dailymotion, Hulu, en natuurlijk YouTube. YouTube, de videodienst van Google, trekt ruim één miljard unieke bezoekers per maand en is daarmee de grootste. In dit artikel worden twee functies van video besproken: brand awareness en conversie behalen.

1. Brand awareness

Video kan een zeer effectieve tool zijn voor het positioneren van een merk. Spraakmakende video’s die het verhaal van een organisatie vertellen, het gezicht achter een bedrijf laten zien, doen wonderen voor de perceptie van een merk. Denk bijvoorbeeld aan de Real Beauty campagne van het cosmeticamerk Dove. Deze video is bijna 45 miljoen keer bekeken op YouTube. In de video wordt niets verkocht, er is geen duidelijke verwijzing naar een website. Wat de video wel doet, is een verhaal vertellen waarmee Dove graag geassocieerd wordt.

De Real Beauty campagne van Dove is al tientallen miljoenen keren bekeken via YouTube

Door de video op YouTube (en andere video sharing websites) te plaatsen in plaats van op de Dove website, maakt het merk gebruik van de enorme hoeveelheid bezoekers die YouTube dagelijks weten te vinden. Niet voor niets is de video tientallen miljoenen keren bekeken. Daarnaast behaalt Dove dankzij de autoriteit van het domein youtube.com sneller een goede zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google.

2. Conversie behalen

Ook om conversies te generen is video inmiddels een beproefde methode. De voordelen van een product of dienst zijn gemakkelijk te vertellen in een video. Dat moet er vervolgens voor zorgen dat bezoekers gewenst gedrag vertonen. Converteren dus; het achterlaten van contactgegevens, het kopen van een product of het downloaden van een programma. Zo maakte de clouddienst Dropbox, inmiddels bij vrijwel iedereen bekend, een korte video om de werking en de voordelen van het product uit te leggen. Die video van 138 seconden zorgde voor 10% meer conversie en was verantwoordelijk voor een omzetstijging van $24 miljoen.

De explainer video van Dropbox zorgde voor 10% meer conversie

Video’s gericht op conversie zijn vrijwel altijd gehost. Dat betekent dat ze op een eigen server staan, of bij een gespecialiseerde partij. Het is belangrijk dat conversiegerichte video’s op dezelfde pagina staan als de bijbehorende call-to-action. Als bezoekers de Dropbox-video met uitleg bekijken, kunnen ze op dezelfde pagina de download button aanklikken. Doel bereikt. Wanneer een dergelijk filmpje op YouTube verschijnt, is er een risico dat de YouTube link gedeeld wordt met de doelgroep. Dan is de stap van video naar conversie veel groter.

Marketing door middel van video kan geweldige resultaten opleveren. Maar denk voorafgaand aan de productie van die video wel na over wat die resultaten zouden moeten zijn. Dat maakt een beslissing om de video zelf te hosten of te posten op YouTube duurzaam.

Geïnteresseerd geworden? Neem contact op met Alice van der Valk, telefoon 020 788 41 80 of mail naar: a.vandervalk@clickq.nl.

Laat een reactie achter