Video en SEO, hoe werkt dat?

Universal Search

In 2007 is Google gestart met Universal Search. Universal Search houdt in dat er steeds vaker diverse vormen van content op de zoekresultatenpagina’s gepresenteerd worden. Zo kunt u, na het invoeren van een zoekopdracht op Google, tekstresultaten te zien krijgen, maar ook video resultaten, afbeeldingen en shopping resultaten.
Google is van mening dat een gebruiker niet altijd op zoek is naar enkel tekstresultaten bij een zoekopdracht. Wanneer u een video op uw website plaats bestaat de kans dat, bij een gerelateerde zoekopdracht, er zowel een tekstresultaat als een videoresultaat van uw bedrijf getoond wordt.

SEO en video

Er zijn twee strategieën die gevolgd kunnen worden m.b.t. SEO en video:

1) Video met eigen hosting (hosted)
Wanneer u op uw website zelf de videocontent aanbiedt (host) geeft dit aan Google het signaal af dat uw website het bronbestand van de video is:

  • Dit zorgt ervoor dat het verkeer wat op de video klikt in een zoekresultaat, rechtstreeks op uw website uitkomt i.p.v. op een platform als YouTube / Vimeo etc.
  • Een hosted oplossing kan bijdragen aan de gehele SEO waarde van uw website. Wanneer andere websites over uw video schrijven en naar uw website verwijzen levert dit verkeer en inkomende links op, aangezien de video enkel op uw website beschikbaar is.

2) Video SEO met YouTube / Vimeo (posted)

  • Wanneer u uw video op een extern platform plaats zal dit platform, bijvoorbeeld YouTube of Vimeo, gezien worden als het bronbestand van uw video, waardoor een embedded video op uw eigen website minder snel zal ranken. Het bronbestand staat immers op het externe platform en niet op uw eigen website.
  • De YouTube of Vimeo pagina zal vaak een hogere ranking ontvangen dan de embedded video op uw eigen website vanwege de hoge autoriteit van deze platformen. Hierdoor zullen kijkers (potentiële klanten) landen op YouTube of Vimeo i.p.v. op uw eigen website, waardoor deze bezoekers een extra stap moeten maken om op uw eigen website terecht te komen. Dit is echter wel een verstandige oplossing wanneer uw eigen website over een lage autoriteit beschikt, waardoor een hosted oplossing er niet voor zou gaan zorgen dat uw video in de zoekresultaten getoond wordt.

Meer informatie over hosted en posted? Bekijk het artikel  “video’s op websites: to host or to post?”

Laat een reactie achter