UHD 4K, wat is dat nu weer?

Heerlijk op de bank een videootje kijken, ik kan me er altijd op verheugen. Deze beleving wordt alleen maar groter als je een supergoed systeem in de woonkamer hebt staan. Het liefst een beeldscherm van 4K Ultra HD.

Wat is 4K Ultra HD?

4K Ultra HD verwijst naar de resolutie van een beeldscherm. Hoe meer pixels (beeldpuntjes), hoe scherper het beeld. Vind je de huidige hoogste standaard Full HD al scherp, dan word je omver geblazen door de scherpte van Ultra HD. Dat heeft namelijk 4 keer zoveel beeldpuntjes dan Full HD. Vandaar de term 4K. De resolutie is 3840 x 2160 pixels. Om even een beeld te geven: de resolutie van een Full HD-beeld is ‘slechts’ 1920 x 1080 pixels.

En nog maar 10 jaar geleden konden de meeste tv’s niet meer dan 720 x 576 beeldpunten aan. Dat is DVD-kwaliteit.

Resolutie-UHD-4K-Full-HD

Promotievideo met scherp beeld

CMCG volgt alle nieuwe ontwikkelingen en schuwt de nieuwste technieken niet. Zo is de promo voor de Nefit Easy vorig jaar geschoten op 4K materiaal. Terwijl we wisten dat de promo uiteindelijk op Full-HD-kwaliteit gebruikt zou worden op bv. YouTube. Waarom hebben we dan toch op 4K UHD opgenomen? Het grote voordeel daarvan is dat het bronmateriaal superscherp is en ontzettend veel kleurinformatie bevat. Als je een 4K-montage naar lagere resolutie wegschrijft zul je zien dat het beeld scherper en mooier is dan een Full-HD-montage. Én omdat het bronbeeld zoveel pixels heeft, bleek het voor ons mogelijk om losse beelden (stills) uit de video te gebruiken voor printcampagnes.

Vergelijking-UHD-4K-Full-HD

UHD scherm volop in ontwikkeling

De elektronische industrie staat niet stil en heeft inmiddels al aardig wat 4K UHD-camera’s en -TV’s op de markt gebracht. Maar veel content is er nog niet voor UHD TV. De reguliere TV-zenders zenden nog niet uit op de nieuwe resolutie al heeft de BBC afgelopen zomer wel getest tijdens het WK in Brazilië.

Online videodiensten zijn al wel een stapje verder. Netflix is een van de eerste diensten die streamt in ultrahoge resolutie en ook YouTube en Vimeo ondersteunen het inmiddels.

Oh ja. De opvolger van 4K staat ook al te trappelen om het podium te mogen betreden: 8K UHD. Dat is op haar beurt weer 4 keer zo scherp als 4K.

[one_sixth] steven [/one_sixth] [five_sixths_last]Steven Emmelkamp
Crossmediaal Designer
s.emmelkamp@cmcgroep.nl / 0513  65 69 99
Bekijk mijn LinkedIn profiel[/five_sixths_last]

Laat een reactie achter

Data Inzichtelijk MakenGone-viral