Met Google Alerts hoef je zelf niet meer op zoek naar informatie. De informatie over onderwerpen die jij interresant vindt komt naar jou toe!

De Google Alerts dienst is bedacht door een Google engineer die meerdere keren op een dag naar Google News ging voor updates over bepaalde nieuwsonderwerpen. Hij bouwde een systeem waarin hij in kon voeren van welke zoektermen hij op de hoogte wil blijven. Vervolgens kreeg hij via e-mail een berichtje wanneer er ergens op internet een nieuwe pagina verscheen. Wanneer je naar http://www.google.com/alerts gaat, kun je termen invoeren die Google voor je in de gaten moet houden. Daarbij geef je aan hoe vaak je per e-mail een update wilt ontvangen en naar welk e-mailadres. Je kunt hier meerdere zoektermen instellen en alle ingestelde alerts beheren.

Monitoring

Het is natuurlijk handig om in de gaten te houden wat er bijvoorbeeld over jezelf of je bedrijf wordt gezegd. Maak alerts aan met je eigen naam, bedrijfsnaam, productnamen en namen en producten van concurrenten. Zo krijg je bijvoorbeeld dagelijks een korte update over wat over jou en je concurrenten geschreven wordt.

Linkbuilding

Je kunt Alerts ook gebruiken om in de gaten te houden wie er naar je website linken. Om goed gevonden te worden is het belangrijk dat zo veel mogelijk websites een link met een goede omschrijving naar jou website plaatsen. Door een alert in te stellen op de zoekterm ‘link:[JEDOMEINNAAM]‘ in en je krijgt updates wanneer er op internet nieuwe links gemaakt worden naar je website.

Wees creatief met de mogelijkheden

Op allerlei slimme manieren kun je Google Alerts naar je hand zetten. Je kunt bijvoorbeeld de resultaten beperken tot een domein. Zo kun je een alert instellen die je op de hoogte brengt wanneer op de Wehkamp website een bepaald product in combinatie met het woord ‘aanbieding’ of ’korting’ geplaatst wordt. Ook zijn er mogelijkheden om de resultaten te beperken tot pagina’s in een bepaald land en kun je van iedere ‘Alert-opdracht’ een zogenaamde RSS feed maken. Je krijgt dan geen e-mail meer, maar ziet in je RSS reader de updates verschijnen.

Laat een reactie achter