Afgelopen donderdag en vrijdag werd in Amsterdam de jaarlijkse The Next Web conference gehouden. Gedurende twee dagen passeren vele sprekers de revue met 1 doel: het schetsen van de toekomst van het internet.

923151_140428749477039_1033898652_n

Doe Het Zelf

Een eerste trend die opviel tussen de verschillende sprekers was het beeld dat wij als ‘consumenten van het internet’ steeds meer zelf kunnen.  Een voorbeeld hiervan  waren een tweetal appbouwers van slechts dertien jaar. Begeleid door hun vaders liepen ze op de conferentie rond en vertelden ze over hun ervaringen met het bouwen van apps. De kwaliteit van de apps van deze kids is niet hoog, en de populariteit danken ze vooral aan de leeftijd van de bouwers, maar het zegt wel iets. Er komt een generatie aan die niet alleen gewend is aan apps maar ze ook nog eens zelf kan bouwen. Er gaan her en der al stemmen op dat programmeren een vak moet worden op scholen en dat het belangrijk is dat iedereen dit kan, de twee jonge bouwers zijn hier een duidelijk voorteken van.

Een ander voorbeeld van het feit dat we steeds meer zelf kunnen is de Wolfram Alpha zoekmachine. Bedenker van de achterliggende taal en engine Stephen Wolfram gaf een indrukwekkende presentatie van zowel zijn eigen hersenen als zijn zoekmachine. Wat me fascineerde is dat hij een programmeertaal ontwikkeld die eigenlijk reageert op tekstinpunt. Je kunt zijn zoekmachine in taal een vraag stellen die vervolgens omgezet wordt naar programmeercode en wordt uitgevoerd. De zoekmachine snapt taal steeds beter en wordt daarnaast ook aan steeds meer databases gekoppeld waardoor met een paar simpele zoekopdrachten enorm veel informatie opgevraagd kan worden zonder dat je hiervoor de beschikking moet hebben over databases op programmeerkennis.

Een derde voorbeeld van het Doe Het Zelf ethos kwam naar voren in een presentatie van Loic Le Meur. Hij ging vooral in op het feit dat mensen steeds meer gaan delen. De wereldwijde recessie zal volgens hem steeds meer mensen dwingen om zuinig met geld om te gaan. Dankzij het internet kunnen mensen geld besparen door bedrijven (die doorgaans geld willen verdienen) te vermijden en direct met elkaar in contact te komen. Er zijn al talloze apps waarmee mensen direct spullen aan elkaar kunnen aanbieden, ruilen op verkopen. Een ander voorbeeld van deze stroming is bijvoorbeeld de BitCoin die ook een aantal keer genoemd werd. Een virtuele valuta waarvan de gebruikers geen banken nodig hebben om te kunnen handelen.

The Age of Wearable computing

Hij was niet te missen. Tech evangelist Robbert Scoble had een Google Glass ‘bril’ bij zich. Deze bril laat een duidelijk toekomstbeeld zien waarin de computer die van ons bureau inmiddels in onze broekzak terecht is gekomen zich nu nog dichter tegen ons lichaam nestelt.

Er is ontzettend veel discussie over de bril. Wordt het een succes? Slaat het enkel aan onder geeks? Wat zijn de privacy issues die gaan ontstaan? Ik heb de bril geprobeerd en kan zeggen dat het een er bijzondere ervaring is. Het feit dat je continue toegang hebt tot het internet, foto’s en video’s kunt maken en deze meteen kunt delen zonder een telefoon uit je broekzak te halen is fascinerend. Ik heb zelf een bril en kan me eigenlijk niet voorstellen waarom ik wanneer ik over een jaar of 2 een nieuw montuur moet ik er niet direct eentje zal kopen met een dergelijk systeem ingebouwd.

Schermafbeelding-2013-04-25-om-5.50.18-PM

Of dit specifieke model (Google Glass) bril een succes zal worden zal vooral afhangen van de prijs van het apparaat. Wanneer Google het lef heeft de brillen met niet veel winstmarge te verkopen zou dit wel eens (zeker onder brildragers) een groot succes kunnen worden. Er zullen ongetwijfeld nog vele verbeteringen en verfijningen komen, en ik ben ervan overtuigd dat ook bij Apple en Samsung al druk aan dit soort devices gewerkt wordt. We zullen de komende jaren steeds meer apparaten zien die steeds dichter bij ons lichaam komen en die data over ons en onze activiteiten verzamelen. Op basis van die (big) data wordt ons vervolgens een (gefilterde) blik geboden op nieuwe informatie die perfect bij onze wensen en situatie moet aansluiten.

Laat een reactie achter