Vandaag de laatste dag van The Next Web met een gevariëerd aanbod van sprekers. Van een productiviteitsspreker/blogger als Tim Ferris tot een kunstenaar die internet, open source en virale processen gebruikt in zijn kunstwerken.

De dag begon met een presentatie van Microsoft over de nieuwste versie van Live messenger. Opvallend vond ik dat ze o.a. een iPhone gebruikten om de nieuwe messenger app te presenteren. Ook viel de naam Facebook regelmatig. Microsoft lijkt de rol op zich te willen nemen van aggregator die informatie van allerlei systemen en platformen samenbrengt.

Tim Ferris

Tim Ferris is het meest bekend van zijn boek The 4 Hour Workweek. In het boek beschrijft hij hoe hij op een slimme manier een bedrijf heeft opgebouwd. Uiteindelijk kon hij in 4 uur per week zijn bedrijf draaiende houden. Ik heb zelf het boek gelezen. In het boek kwam Ferris op mij vooral over als een hard iemand die door slim gebruik te maken van andere mensen het voor zichzelf gemakkelijker maakt. Heel interessant was het dan ook dat hij juist ingaat op hoe om te gaan met ‘Haters’. Ferris heeft zelf een populair blog waar ook veel mensen kritiek en commentaar op hem als persoon en zijn werkwijzen geven. Hij geeft onder andere tips om op een website duidelijk aan te geven wat de regels zijn om commentaar te geven. Als mensen elkaar gaan aanvallen op zijn blog dan gaan ze wat hem betreft over een grens en worden de comments verwijderd. De kern van zijn verhaal is dat wanneer je als persoon of als organisatie impact wilt maken, je niet bang moet zijn voor mensen die jou of je product minder leuk vinden: ‘Keep calm and carry on’.

Mark Earls

Schrijver van het boek The Herd vertelde over het feit dat mensen van nature erg sociale wezens zijn en dat het merendeel van het gedrag dat we vertonen kopieergedrag is. Earls geeft aan dat het belangrijk is het besef te hebben dat mensen vaak niet eerst denken en dan doen, maar dat we vaak gewoon doen. Het doen is bijna een natuurlijk instinct wat in veel gevallen wordt beïnvloed door groepsgedrag. De link naar het internet is natuurlijk dat er op dit moment een grote opkomst van sociale websites en diensten aan het ontstaan is die hun succes min of meer te danken hebben aan de principes die Earls beschrijft.

Evan Roth

Als afsluiter liet kunstenaar Evan Roth een aantal van zijn projecten zien. Veel van de projecten die hij doet zijn aan internet gerelateerd en maken gebruik van open source en virale aspecten. Een voorbeeld, dat onlangs veel publiciteit kreeg, was het project waarbij hij met een groep mensen een Google Streetview auto heeft nagemaakt. Op internet verspreidde hij het gerucht dat de auto voorzien was van een GPS tracking device en zo te volgen was. Dit alles was bedoeld om aandacht te vragen voor de privacyrisico’s die Google opwerpt. Het laatste voorbeeld wat hij liet zien was van een grafitti kunstenaar die door een spierziekte enkel nog zijn ogen kon bewegen. Roth bouwde een systeem waarmee hij op basis van Playstation Eyetoy techniek met zijn ogen Grafitti kan maken. De gemaakte tags werden vervolgens geprojecteerd op gebouwen, die de kunstenaar op een monitor kon bekijken.

Laat een reactie achter