Search meets Wiki meets Twitter

Het lijkt alsof er elke dag nieuwe social media opduiken. Veel van de sites krijgen heel even aandacht en verdwijnen daarna snel weer. Een nieuwe snel rijzende ster aan het firmament is Quora.com. Lees hier waarom je jezelf ook bij dit netwerk zou moeten aansluiten. 

Wat is Quora

Quora is in 2009 opgericht door de voormalig CTO van Facebook (op zich al geen slechte referentie). Zelf omschrijft Quora de website als “een continue verbeterende collectie vragen en antwoorden, gemaakt, aangepast en geordend door alle gebruikers”. De gebruikers kunnen op de website vragen stellen rondom diverse onderwerpen, vragen van andere gebruikers beantwoorden en de antwoorden zo sorteren dat de beste antwoorden bovenaan staan. Het sociale aspect zit in het feit dat je gebruikers en onderwerpen kunt volgen en zelf ook gevolgd kunt worden.

Wat is er goed aan?

De site maakt slim gebruik van sociaal gedrag van mensen om een zeer waardevolle database met informatie te verzamelen. De mensen die vragen hebben komen naar de site, omdat ze er juiste antwoorden vinden. De mensen die graag andere mensen helpen worden extra gestimuleerd doordat hun vragen door de bezoekers beoordeeld worden. Bij Google staan websites die slim in elkaar gezet vaak boven in de zoekresultaten. Door de beoordelingen van bezoekers staan bij Quora staan de beste antwoorden (volgens een grote groep mensen) bovenaan. Je kunt er dus zoeken naar antwoord op je vragen (zoals in een zoekmachine) in een gecrowdsourcte database (zoals Wikipedia) en er zit ook nog een sociaal aspect aan (zoals Twitter).

Sociaal informatie delen

De makers stimuleren op verschillende manieren sociaal gedrag rond het delen van informatie. Eigenlijk zou je de site ook als een groot gezamenlijk blog kunnen bekijken. Je maakt met een groep mensen als het ware een blogpost over een bepaald onderwerp. Het leuke is dat iedereen die informatie over dit onderwerp heeft het kan toevoegen. Stel dat je benieuwd bent naar de ontstaansgeschiedenis van een bedrijf. Je plaatst een vraag hierover op Quora. Zowel de oprichters van het bedrijf als andere betrokkenen kunnen antwoord geven. Zo ontstaat er een divers beeld. Vergelijk dit met Wikipedia, waar enkel objectieve informatie geplaatst mag worden.

De site is ook bij uitstek geschikt voor personal branding. Wanneer je expert bent op een bepaald gebied, kun je dit op Quora fantastisch laten zien. Gebruikers kunnen je eenvoudig vinden op onderwerpen waar ook zij interesse in hebben. En wanneer je veel waardevolle informatie toevoegt, levert dit zowel volgers als waarschijnlijk ook kliks naar je website of blog op.

Wat is er minder goed aan?

Het is weer een nieuw sociaal netwerk. En waar er bij Twitter veel informatie naar je toe komt, moet je bij Quora zelf op zoek gaan naar interessante onderwerpen, vragen en antwoorden. Ook is de interface in eerste instantie even wennen. Als je voor het eerst op de site bent, is het even zoeken naar waar je moet zijn en waar de voor jou nuttige informatie te vinden is. Tot slot is het een intensief sociaal netwerk. Als je actief gaat deelnemen aan Quora zal je ook tijd moeten besteden aan het plaatsen van goed onderbouwde content en relevante informatie. Dat kost meer tijd en energie dan een tweet van 140 tekens.

De toekomst?

De website groeit ontzettend snel.  Quora maakt slim gebruik van al bestaande netwerken, waardoor mensen bij het aanmelden direct hun complete Facebook en Twitter vriendenlijst kunnen importeren. Sinds mijn aanmelding krijg ik dan ook elke dag meldingen in mijn mailbox van nieuwe volgers. Ik geloof dat Quora op lange termijn wel bestaansrecht heeft als informatiebron naast Google en Wikipedia. Door de huidige groei hebben ongetwijfeld andere belangrijke spelers als Google en Facebook hun oog laten vallen op de site en zijn aan het nadenken of ze dit zelf moeten gaan doen of gewoon Quora moeten kopen.

Laat een reactie achter