Waarom het verstandig is om nu over te stappen naar HTTPS

Google let bij het bepalen van de rankings ook op de beveiliging van websites. Beveiligde websites hebben een klein voordeel ten opzichte van websites die (nog) niet beveiligd zijn.

Wat is HTTPS?

HTTPS is de beveiligde variant van HTTP, het protocol dat gebruikt wordt om pagina’s op het internet op te vragen. De “S” in HTTPS staat voor secure. Dit wordt voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt waarbij het van belang is om op een veilige manier gegevens te versturen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld webwinkels of internetbankieren. Maar ook de gegevens die men invult in een contactformulier. Het is belangrijk dat wanneer deze gegevens onderschept worden, kwaadwillende personen deze informatie niet kunnen decoderen (bekijken). Dit wordt gewaarborgd doormiddel van het HTTPS protocol.

Vertrouwen uitstralen

Een logisch gevolg van het aanbieden van een beveiligde website is dat het vertrouwen uitstraalt naar de bezoeker van de website. We kennen allemaal de reclames die de internettende consument erop wijst om naar de URL van een pagina te kijken. Met name op het moment dat men gaat internetbankieren of een aankoop in een webwinkel gaat doen.

Zowel Google Chrome als Mozilla Firefox geven in de adresbalk een melding wanneer een website wel of niet beveiligd is:

En hoe zit het met het ranking voordeel in Google?

Ook vanuit SEO (zoekmachine optimalisatie) oogpunt zijn er positieve signalen. Zo heeft het hebben van een beveiligde verbinding nu al een klein voordeel in je plaatsing in zoekresultaten. Ondanks dat dit nog minimaal is, is de verwachting dat dit op den duur zwaarder mee zal gaan wegen. Google hecht namelijk veel waarde aan een veilig internet. Het aanbieden van een beveiligde website is hier een logisch gevolg van. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Google langzamerhand steeds meer gewicht hangen aan het hebben van een beveiligde website, waardoor het absoluut interessant is om nu al over te stappen naar HTTPS.

Meer vragen over het overstappen naar HTTPS? Of wil je hoger scoren in zoekmachines met jouw website? Neem dan gerust contact met ons op!


Chief Digital Officer (CDO)

Laat een reactie achter