Online activatie update – November 2015

Het is tijd voor jouw maandelijkse dosis online activatie updates. Wat gebeurde er in november 2015? Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet!

Komt Google met de lang verwachte real-time Penguin update?
Google wil nog geen exacte datum vrijgeven, maar er worden signalen afgegeven waaruit opgemaakt kan worden dat Google bezig is met de ‘real-time’ update die gebaard gaat met de Penguin update. Deze update gaat naar verwachting niet voor hele grote verandering zorgen voor de posities van websites in de zoekresultaten. Het voordeel van deze update is echter dat Google sneller in staat is om bepaalde SEO gerelateerde werkzaamheden op pakken, en dit te kunnen gebruiken in haar zoekresultaten. Denk hierbij aan websites die een penalty ontvangen hebben en dit opgelost hebben. Of websites die gehacked zijn en hier hinder van ondervonden hebben. Door deze update kunnen dit soort websites sneller hun zichtbaarheid (posities) weer op orde hebben. Mocht alles volgens planning gaan dan zal deze update voor de feestdagen nog live gaan. Echter, wanneer er vertraging opgelopen wordt zal deze update pas in het nieuwe jaar plaats vinden. Google wil namelijk geen updates uitbrengen in de belangrijkste periode van het jaar qua online shopping.

Kunstmatige intelligentie in je zoekmachine
Al sinds begin 2015 maakt Google gebruik van RankBrain, een kunstmatig intelligentie systeem dat nooit eerder voorgekomen zoekopdrachten omzet naar vectors (wiskundige entiteiten). Zodra de zoekmachine van Google het woord niet herkent gaat dit systeem gokken waar de gebruiker naar op zoek is. Ook zou het systeem overweg kunnen met dubbelzinnige vragen. Voorheen werden zoekresultaten getoond aan de hand van algoritmes die zijn geschreven door de engineers van Google. Kort gezegd laat Google zijn eigen code schrijven door een zelf lerend systeem.

Een voorbeeld is dat zodra men hele zinnen invoert als zoekopdracht op de zoekmachine, Google alsnog het resultaat laat zien waar je in essentie om vraagt. Het is vergelijkbaar met een avond in een kroeg waar de muziek te hard staat en je maar bepaalde woorden hoort van een zin. Google haalt de relevante woorden uit de zin en zorgt ervoor dat je de optimale zoekresultaten te zien krijgt. Bij smartphones is het al langer mogelijk om te spreken in plaats van te typen (Siri, Google Now). Door kunstmatige intelligentie begrijpt de zoekmachine steeds beter waar de gebruiker om vraagt.

Streamen van apps naar smartphones
Stel, er is een app die verschillende (goedkope) hotelovernachtingen aanbied. Deze hotelovernachtingen bieden ze nergens anders aan dan binnen de hotel app, er zit dus geen website achter. Op het moment dat jij deze app niet op je mobiel heb staan, zou je hierdoor potentiële informatie mis kunnen lopen. Dit aangezien je de app niet in je bezit hebt en je jezelf beperkt tot het zoeken via Google.nl of een andere zoekmachine. Google experimenteert op dit moment met het streamen van apps naar je smartphone. Mocht je een hotelovernachting zoeken en je voert deze zoekopdracht in op Google dan zul je in resultaten nu ook apps te zien krijgen. Gezien je niet elke app op je smartphone wilt installeren biedt Google de mogelijkheid om toch toegang te krijgen tot deze app door hem te streamen. Zo kun je dus toch gebruik maken van de (goedkope) aanbiedingen die normaliter niet te vinden waren op internet. Op dit moment is het alleen nog mogelijk hiervan gebruik te maken via de Google-app op Android smartphones. Bovendien dien je verplicht op wifi te zitten. Overigens weten we niet wanneer deze functie in Nederland beschikbaar is.

app-stream-w-dots

 

Laat een reactie achter