Nieuw Sociaal Netwerk: Google+

Afgelopen week heeft Google het plus-project gelanceerd. Google+ is een verzameling van sociale projecten, waardoor het volgens Google makkelijker wordt om met elkaar te communiceren.

Google heeft een aantal extreem succesvolle diensten en producten zoals natuurlijk de zoekmachine, Android en Gmail. Op sociaal vlak ligt Google echter de afgelopen jaren flink achter op bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Er zijn wel een aantal pogingen gedaan met nieuwe diensten als Buzz en Wave, maar die initiatieven zijn nooit echt van de grond gekomen (Wave werd een jaar na lancering alweer opgedoekt).

Het internet wordt steeds socialer. Mensen gaan steeds meer met elkaar delen en (misschien nog wel belangrijker) waarde hechten aan dit delen van informatie. Het is voor Google belangrijk om ook dit soort sociale data te gaan verzamelen omdat deze gebruikt kunnen worden om Google’s zoekmachine te verbeteren. Als steeds meer internetters een steeds groter deel van hun tijd gaan besteden op websites als Facebook raakt Google haar grip kwijt op haar belangrijkste doelstelling: het in kaart brengen van alle informatie. Mede daarom is Google+ gelanceerd.

Google+ bestaat uit de volgende onderdelen:

Kringen (circles)

Eén van de slimme toevoegingen die Google doet met plus is de mogelijkheid om zelf te bepalen met wie je informatie deelt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter waar je informatie deelt met iedereen die je volgt is het bij Google+ mogelijk om iedereen uit je (online) sociale netwerk in te delen in zogenaamde circles. Met deze Kringen kun je de juiste informatie met de juiste mensen delen. Je plaatst heel gemakkelijk verschillende mensen in de juiste kring. Zo maak je bijvoorbeeld onderscheid tussen je stapvrienden, ouders, zakelijke relaties en collegae en zorg je ervoor dat een leuke stapfoto niet ook gedeeld wordt met je ouders en zakelijke relaties. Je hebt natuurlijk ook nog steeds de mogelijkheid om je informatie publiekelijk voor iedereen toegankelijk te maken

Hangouts

Met Hangouts worden ongeplande ontmoetingen op internet mogelijk. Je laat je vrienden (of een specifieke Kring) weten dat je beschikbaar bent en ontdekt vanzelf wie langskomt om te videochatten. De hangout toepassing is gebaseerd op de videochat functie die Google al beschikbaar had. Er zitten een aantal mooie functionele toepassingen in de Hangoutmodule. Zo zie je kleine beelden van alle mensen in de hangout die een webcam hebben. Er wordt (op basis van geluid) in het hoofdbeeld telkens automatisch geschakeld naar de persoon die aan het woord is.

Sparks

Sparks zoekt naar video’s en artikelen die je misschien leuk vindt, zodat je deze kunt bekijken, lezen of delen wanneer je tijd hebt. Het is de bedoeling dat Google op basis van je gedrag op Google+ je in de toekomst steeds meer van deze sparks zal aanbieden die je weer kunt delen met je circles waardoor er een discussie op gang komt.

Automatisch uploaden

Hiermee kun je foto’s die je maakt direct laten opslaan in een privé-album. Wanneer je een Android telefoon gebruikt kun je zelfs instellen dat elke foto die je maakt direct geupload wordt naar Google+ zodat je deze direct kunt delen met al je Kringen.

Chat

Met Chat verander je al die verschillende gesprekken in één simpele groepschat. Een Chat kun je starten voor een Kring en elk lid van die Kring zal de berichten van alle leden zien. Handig als je bijvoorbeeld met mensen ergens afspreekt, maar de locatie verandert.

Opvallend door het hele systeem is de aandacht voor details. Bijvoorbeeld het indelen van je vrienden in circles is erg mooi vormgegeven en enorm gebruiksvriendelijk. De lancering van Google+ ziet eruit als een goed doordacht en breed plan waar Google de komende tijd nog veel aandacht aan zal besteden. Direct na de introductie werden er wereldwijd ook design aanpassingen gedaan in het uiterlijk van belangrijke Google diensten als de zoekmachine, Gmail en Calendar om alles op plus te laten aansluiten.

Google+ zit op dit moment nog in de testfase. en Google laat langzaam steeds meer gebruikers toe aan het systeem. Meer informatie vind je op: http://www.google.com/intl/nl/+/learnmore/

Showing 2 comments
  • Marian Stoppelenburg
    Beantwoorden

    De grote vraag is nu natuurlijk of al die miljoenen Facebookgebruikers en Twitteraars zin hebben in een nieuw platform. Mensen maken inmiddels steeds vaker een bewuste keuze voor één of twee van de beschikbare social media. Ik ben zeer benieuwd.

  • Frans Reitsma
    Beantwoorden

    Ik kan me voorstellen dat er wel een aantal netwerken naast elkaar bestaansrecht hebben. Mensen communiceren toch op verschillende manieren. Telefoon, post, e-mail en sms zijn ook verschillende middelen die mensen moeiteloos naast elkaar gebruiken. Het wordt gevaarlijk wanneer twee netwerken precies hetzelfde kunnen en doen. Dan is de kans groot dat er eentje onderuit gaat. Welke blijft altijd de vraag…..

Laat een reactie achter