Verschuiving mediabestedingen: gevolgen voor media-exploitanten

Voor het eerst zijn mediabestedingen op internet groter dan op TV. Dat heeft impact op hoe media-exploitanten adverteerders bedienen. Er is een duidelijke trend zichtbaar, een ontwikkeling die vooral toe te schrijven is aan Google en Facebook. Twee grootmachten in de online advertentiemarkt die gericht consumenten in kaart brengen en het adverteerders in staat stelt meetbaar te communiceren met hun klanten. Ook een duidelijke groei is waarneembaar bij automated trading, met een groei van meer dan 35% ten opzichte van 2012. Saignant detail is wel dat de internetgroei vooral toe te schrijven is aan search en bijvoorbeeld display advertising juist een daling laat zien.

Sinds drie jaar werk ik aan de bureaukant maar de periode daarvoor was ik zelf adverteerder in de rol van marketeer. En als marketeer wil je feitelijk maar één ding en dat is het effect weten en meten van je reclame inspanningen. Hoe reageert jouw (potentiële) klant op je uitingen en via welk kanaal werf ik het meest succesvol? Via welk kanaal laad ik mijn merk het best?

Zelf aan de knoppen zitten

In mijn huidige rol als commercieel directeur van de Crossmedia Communicatiegroep overleg ik veel met klanten over de performance van de campagnes. Hierbij merk ik op dat de discussie meer en meer verschuift van het inkopen van GRP’s (bereik) naar tastbare conversie, traffic en retentie. De belofte dat we duizenden consumenten gaan bereiken met de creatieve boodschap van de adverteerder wordt holler en holler. De vraag verlegt zich naar het effect en de adverteerder wil dit zien, op bijvoorbeeld een dashboard en het liefst wil hij zelf aan de knoppen zitten, onder meer ingegeven door automated trading.

Omnichannel benadering

Media-exploitanten zullen inzicht dienen te bieden, vanuit een omnichannel benadering, aan hun adverteerders. Hoe werf ik – via welk kanaal, tegen welke kosten, de meeste klanten. Al dit soort doelstellingen en inzichten zitten grotendeels ingebakken in Google analytics en levert een schat aan informatie op voor zowel exploitant als ook adverteerder. Mede ingegeven door deze inzichten verschuift daarom ook een significant onderdeel van het budget naar online en met name naar search.

CMCG dashboard

Ook wij als bureau spelen hier meer en meer op in met ons Crossmedia dashboard en de ontwikkeling van lead management software. Hierdoor zien we ook een verschuiving van onze toegevoegde waarde en kunnen onze opdrachtgevers ons aanspreken op de performance van de campagnes.

Het is Kerstmis

Neemt niet weg dat het effect van ATL campagnes weliswaar minder te meten is, maar het succes van Jumbo tijdens dit WK met Roy Donders en de juichpakken is overduidelijk. De pakken zijn op maar niet getreurd, we vliegen naar Brazilië, nemen een commercial op met Roy en we geven de klanten de mogelijkheid om 1 van de 5.000 kids juichpakken te winnen. Geweldige inhaker. “Het lijkt wel Kerstmis”, roept de woordvoerster en dan doelt ze echt op de omzet!

Zo zien we dus maar weer dat het succesvol aanjagen van veel online succes en dus online effect vaak niet zonder TV kan.

Bert Rappange

Commercieel directeur

Laat een reactie achter