ICANN geeft gTLD’s vrij: Merknamen als internetextensie

Vanaf 2012 worden de regels rond de internetextensies als .com .nl en .org grotendeels losgelaten. Hierdoor wordt het voor elk bedrijf met voldoende geld mogelijk om een eigen extensie te kopen. Denk bijvoorbeeld aan merken als .apple of .heineken of aan thema’s en regio’s. Dat heeft de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) na jaren onderhandelen besloten.

Mogelijkheden voor ondernemers, merken en talen

Op dit moment zijn er 22 gTLD’s (generic top-level domain) zoals bijvoorbeeld .org en .com. Daarnaast zijn er ongeveer 250 TLD’s voor landen zoals bijvoorbeeld .nl en .be. Straks wordt het daarnaast mogelijk om allerlei extensies te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan .apple of .google.

Rod Beckstrom, President and Chief Executive Officer van de ICANN zei er het volgende over: “ICANN has opened the Internet’s naming system to unleash the global human imagination. Today’s decision respects the rights of groups to create new Top Level Domains in any language or script. We hope this allows the domain name system to better serve all of mankind”

De nieuwe eigenaar van zo’n gTLD is volledig eigenaar en kan dus zelf bepalen wat ze er mee doen. Ze kunnen er voor kiezen om de second level domains te verkopen, aan hun medewerkers te geven, of juist om ze zelf te houden. Apple zou bijvoorbeeld voor alle producten een site maken op de bijbehorende domeinnaam, denk aan http://iphone.apple, http://ipad.apple en http://itunes.apple.

Maar iemand zou ook kunnen besluiten om een gTLD te kopen voor een taalgebied. Denk aan .Deutsch voor iedereen die de Duitse taal spreekt. Daarnaast worden ook andere schriften als bijvoorbeeld Chinees en Russisch toegelaten.

In de volgende video leggen ze zelf de voordelen en mogelijkheden uit:

Kritiek

Er is ook een hoop kritiek te horen op het besluit van de ICANN. Veel bedrijven zien de nieuwe extensie niet als een kans, maar als een bedreiging. Om domeinkapers voor te zijn zullen ze het enorme bedrag dat nodig is om hun extensie te claimen waarschijnlijk wel ophoesten, maar de winnaar is in dat geval de ICANN zelf.

Ook Eurocommissaris voor de digitale agenda Neelie Kroes is niet blij met het besluit van de ICANN. In een advies van veel overheden aan de ICANN is onder andere gevraagd gevoelige extensies als bijvoorbeeld .god, .gay en .allah niet toe te staan. Dit advies is echter niet opgevolgd. In de officiële reactie op het besluit van ICANN waarin de adviezen van overheden zijn genegeerd zegt de Eurocommissaris: “waaruit nogmaals blijkt dat het Icann-model onhoudbaar is geworden, en dat de organisatie hervormd moet worden.” Ook laat een woordvoerder van Kroes weten dat bedrijven die een nieuwe gTLD kopen wellicht problemen krijgen met het Europese mededingingsrecht.

Beschikbaarheid en kosten

Geïnteresseerde bedrijven kunnen vanaf januari 2012 een aanvraag indienen. Na een uitgebreide screening zullen de eerste nieuwe extensies in 2013 beschikbaar komen. De kosten bedragen 185.000 dollar voor het gebruik van de extensie. Daarbij komen nog de kosten om de organisatie en de techniek op te zetten.

Laat een reactie achter