Graven de appstores hun eigen graf?

De verschillende appstores zijn een groot succes. Vele miljarden applicaties zijn inmiddels gedownload. Toch zorgt de geslotenheid van de verschillende platformen langzamerhand voor nieuwe initiatieven die de appstores omzeilen.

Veranderde houding
In het begin waren veel ontwikkelaars blij met de appstores. De winkels waarin je kleine applicaties kunt downloaden waren een distributienetwerk om vele miljoenen gebruikers in één keer te bereiken. Inmiddels begint toch ook duidelijk te worden dat er de nodige nadelen kleven aan de verschillende winkels.

Het grootste probleem is het feit dat de apps niet uitwisselbaar zijn. Een app voor een Android apparaat werkt niet op een Apple apparaat en andersom. Als ontwikkelaar (en opdrachtgever) ben je dus veel extra geld kwijt als je je app voor alle platformen beschikbaar wilt hebben. Je moet eigenlijk een aantal losse apps bouwen.

Twee voorbeelden van hoe het anders kan
De afgelopen week kwam ik een tweetal bedrijven tegen die een magazine op tablets beschikbaar willen hebben. Ze omzeilen de beperkingen op slimme wijze door een standaard te gebruiken die wel op verschillende platformen werkt. De nieuwe HTML 5 standaard voor internetpagina’s biedt veel mogelijkheden om webpagina’s te maken met de eigenschappen van applicaties.

1: Playboy
Het eerste voorbeeld is Playboy. Dit wereldberoemde Amerikaanse tijdschrift heeft vorige week een dienst online gezet waarmee je op een tablet alle ooit verschenen Playboys kunt lezen (en bekijken natuurlijk). Je betaalt hiervoor per jaar 60 dollar of 8 dollar per maand. Het bijzondere is dat Playboy geen app gemaakt heeft, maar de tijdschriften via de browser aanbiedt. Playboy zorgt er op deze manier slim voor dat ze het (ietswat preutse) toelatingsbeleid van Apple omzeilen en bovendien zelf alle opbrengsten kunnen houden. De digitale versie van de playboy is te verkrijgen via i.playboy.com.

2: Aside
Het tweede voorbeeld is Aside. Zelf zeggen de makers dat dit het eerste volledig in HTML 5 gemaakte magazine is. Het magazine is geoptimaliseerd voor de iPad, maar is geen app. Je bekijkt het de eerste keer in je browser en kunt er vervolgens heel eenvoudig een bookmark naartoe maken waardoor het lijkt op een app. Hoewel het geen app is heb je wel alle functionaliteiten die de betere iPad magazines bieden, van handige inhoudsopgaves, tot het verslepen van pagina’s en geïntegreerde videos. Ook hier is het verschil weer dat je de app niet via Apple koopt (en als maker dus geen last hebt van toelatingsregels of fees die betaald moeten worden) maar gewoon via je webbrowser kunt bekijken.

Betalen
Het grote voordeel van de appstores ten opzichte van de ‘vrije’ oplossingen van Playboy en Aside is dat al vele miljoenen mensen betaalaccounts hebben bij bijvoorbeeld Apple en daardoor snel en gemakkelijk kunnen kopen. Wanneer er in de toekomst ook nog een brede vrij te gebruiken online betaalmethode komt ( misschien wel het gister geïntroduceerde Google Wallet) maakt dat de weg echt vrij voor ontwikkelaars om de appstores te omzeilen. Wanneer je als organisatie je klanten en/of relaties een gratis app wilt aanbieden dan is nu al het moment om de mogelijkheden van HTML 5 te overwegen.

Showing 2 comments
 • Leonidas
  Beantwoorden

  Hey Frans, misschien heb ik de updates gemist ofzo, maar hoe zit het nou met html5? Ik blijf toch veel apple/android apps zien en de super handige html5-sites zijn toch moeilijker te vinden. Dus naar mijn mening graven ze niet hun eigen graf. Door de O zo belangrijke automatische portal (Unique Selling Portal) die gegenereerd wordt door een Appstore of Android Market zijn ze voorlopig nog #winning #staytuned

  Leon van Wezenbeek

 • Frans Reitsma
  Beantwoorden

  Leon,

  De beperking blijft inderdaad het uitblijven van een universeel betaalsysteem. Je ziet al wel steeds meer partijen kiezen voor HTML 5. Zo hebben de afgelopen maanden Amazon, De Financial Times en de NOS de keuze gemaakt om geen “native” apps te maken maar voor een HTML5 webapp te gaan.

  Inmiddels is er ook een soort tussenoplossing. Veel apps worden tegenwoordig ontwikkeld in HTML5 en vervolgens wordt deze HTML versie eenvoudigweg omgezet naar een app voor de verschillende appstores. Meer informatie hierover vind je ook in dit artikel van Remi: http://cmcgblog.nl/web-ontwikkeling/de-cross-platform-mobiele-app/

Laat een reactie achter