Google SERP: Local, Video en Social – SEO nieuwe stijl

Tijdens de Workshopdag van SES Amsterdam waren de veranderingen die Google doorvoert het gesprek van de dag. Deze veranderingen hebben namelijk veel invloed op SEO en de werkzaamheden die SEO met zich meebrengt.

Google verandert het algoritme waarmee een website geïndexeerd wordt regelmatig. Het meest recente voorbeeld hiervan is de Panda update. Maar Google verandert de laatste jaren ook regelmatig de wijze waarop zoekresultaten (SERPs) getoond worden. In 2005 vertoonde Google alleen “normale” websites in de natuurlijke zoekresultaten en daarnaast enkele AdWords advertenties.

In 2011 ziet de vertoning van de SERPs er heel anders uit. “Lokale” resultaten, video’s, Google Shopping resultaten, nieuwsitems en “Social” resultaten worden door Google tussen resultaten van “normale” websites getoond. Dit gaat ten koste van de ranking van de “normale” website. De manier waarop de SERPs getoond worden verschilt ook per zoekwoord of soort zoekwoord.

Local SERPs:

Lokale resultaten worden weergegeven als iemand in Google op een combinatie tussen zoekwoord en plaatsnaam zoekt of alleen op zoekwoord zoekt, maar “locatie” in Google heeft ingeschakeld. In de bovenstaande afbeelding zien we de lokale resultaten in het oranje gedeelte. Als je producten of diensten levert waarvan je het vermoeden hebt dat er regionaal zoekverkeer is (restaurants, hotels, makelaars, steigerbouwers, etc) loont het om een geoptimaliseerde Google Places pagina aan te maken. Als je dan als organisatie ook nog zorgt dat je diensten/producten gerecenseerd worden door klanten, zul je zien dat een vermelding in de top van de eerste pagina van de SERP te behalen is.

Video SERPs:

Google is de eigenaar van Youtube, wat we terug zien in de SERPs als we op o.a. artiesten, films, tv-series zoeken:

Google weet veel van de manier waarop mensen zoeken. Dat is de reden dat Google ook afbeeldingen weergeeft in bovenstaande screenshot. In het oranje gedeelte zien we de eerste video’s. De weergave van deze video’s in de SERPs is afhankelijk van de optimalisatie van de video op belangrijke zoekwoorden. De grootste invloed op de weergave is echter de populariteit van de video. In bovenstaand voorbeeld is de bovenste video meer dan 8 miljoen keer bekeken en de tweede video meer dan 5 miljoen keer.

Als je als organisatie interessante video’s te bieden hebt, dan is het zaak om de video’s te optimaliseren voor de zoekmachine. De populariteit van de video’s is echter het belangrijkste gegeven voor een vermelding in de SERP.

Social SERPs

De vraag of Likebuilding het nieuwe linkbuilding is houdt de gemoederen in SEO-land al een tijdje bezig. Ik denk zelf dat het nog niet zover is (voor de meeste organisaties), maar in de directe toekomst wordt het heel belangrijk om Social Media share buttons toe te voegen aan je website (pagina’s). Op dit moment zien we vooral Google+ terug in de SERPs:

In 2009 zagen we nog Twitter berichten terug in de SERPs, maar sinds de overname van Twitter door Google afketste ligt dit blijkbaar wat gevoeliger. Daarom heeft Google Google +1 gelanceerd. Doordat Google +1 een sterk verband heeft met de vindbaarheid van een website (maar nog geen bewezen causaal verband) en opgenomen wordt in de SERPs, is het duidelijk dat website eigenaren zich zelf in de vingers snijden als ze geen Google +1 button op de website plaatsen.

Het is belangrijk om de belangrijkste Social Media buttons op categoriepagina’s, productpagina’s en nieuwspagina’s van je website op te nemen, omdat het op dit moment al een betere vindbaarheid en vertoningen in de SERPs oplevert. In de toekomst zal de invloed van Social op Search alleen nog maar toenemen.

Nieuwe stijl SEO

Als we naar de bovenstaande veranderingen kijken dan is de conclusie dat SEO niet meer alleen het optimaliseren van een website met zoekwoorden/techniek en het verkrijgen van linkjes is. SEO nieuwe stijl betekent ook het aanmaken van Google Places pagina’s, optimaliseren van video’s en zorgen dat websites klaar zijn voor Social Media. Ook het in deze blogpost niet behandelde optimaliseren van afbeeldingen (voor Image search) en het toevoegen van producten uit webshops in Google Shopping gaat steeds belangrijker worden.

De kern van dit alles is en blijft echter de unieke, relevante content die je te leveren hebt. Zonder unieke content is er immers niets wat de moeite waard is om te delen via Social Media!

 

Laat een reactie achter