Google rolt Panda update uit naar Nederland

Bij Google maken ze continu kleine en minder kleine aanpassingen aan de manier hoe ze websites beoordelen. Eens in de zoveel tijd gaat zo’n update een stapje verder en krijgt het zelfs een exotische naam als Big Daddy, Florida of Caffeine. Normale gebruikers zullen over het algemeen niet zoveel van de aanpassingen merken, maar in het internetwereldje doen ze vaak een hoop stof opwaaien. Vandaag heeft Google aangekondigd ‘Panda’ uit te rollen naar o.a. Nederland. Maar wat is Panda? Waarom doet Google dit? En moet ik me zorgen maken?

Grote Google updates

Bovenaan staan

Zoekmachines als Google zijn voor veel internetters hét startpunt op hun zoektocht naar producten, diensten en informatie. Sta je met je site op de juiste zoektermen bovenaan, dan levert dat je dus een hoop gratis verkeer en potentiele klanten. Geen wonder dat er een hoop mensen zijn die proberen ‘op nummer 1’ te komen.

Boefjes

Zoals in elke branche waar geld verdient wordt, heb je ook in de SEO wereld voornamelijk mensen die op een eerlijke en nette manier handelen. Maar er zijn ook een paar boefjes die de grenzen opzoeken. Zij proberen door slimme trucs uit te halen, met zo min mogelijk moeite toch de beste posities in te nemen.

Zoeker verwacht kwaliteit

Google verdient bakken met geld aan AdWords, de advertenties boven en naast de ‘natuurlijke’ resultaten. Dat doen ze omdat de meeste internetters Google zien als de beste bron om te zoeken. Het is dus erg belangrijk voor Google om te zorgen dat hun resultaten altijd beter zijn dan die van bijvoorbeeld Bing. Sites van matige kwaliteit of sites zonder toegevoegde waarde, die met trucjes bovenaan komen, passen daar niet bij. De (be)zoeker verwacht bovenaan sites van hoge kwaliteit en diversiteit.

Kat-en-muisspel

Google maakt dus continu aanpassingen in haar software om trucs te herkennen en sites of pagina’s die de trucs toepassen weer op hun rechtmatige plek te zetten. Hierdoor ontstaat een continu kat-en-muisspel tussen websiteeigenaren en Google.

Grote schoonmaak

Veel van de grote updates van Google zijn een onderdeel van dit spel. In veel gevallen is een grote update het zelfde als een grote schoonmaak. De updates zijn veelal gericht op het aanpakken van spam of lage kwaliteit. Goed nieuws dus, want als je kwaliteit biedt op je website en geen trucjes toepast, is er dus geen reden tot zorgen.

Wat is de Panda update?

De Farmer update

Op 24 februari 2011 begon Google met de Panda update in de Verenigde Staten. De update kreeg al snel de bijnaam ‘Farmer update’ omdat met name zogenaamde ‘content farms’ geraakt werden door de algoritme verandering. Kort gezegd komt het erop neer dat deze update men name het probleem van scraping en thin-affiliates aanpakt.

Thin-affiliates en scrapers

Scraping is het verzamelen van content van andere sites om die content in een andere vorm opnieuw aan te bieden aan bezoekers. Thin-affiliates zijn affiliates die gaan noemenswaardige toegevoegde waarde bieden. In beide gevallen wordt vaak gebruik gemaakt van product feeds, XML, RSS en soms bots om aan content te komen. Door die content slim te combineren en op een site te plaatsen lukt het vaak om hoger in de zoekmachines te komen dan de bron van de zelfde content.

De zolderkamer-affiliate

Een voorbeeld: Op het moment dat HTC bekend maakt dat er ze een nieuwe smartphone op de markt brengen, claimt een zolderkameraffiliate direct een Nederlandse domeinnaam rond de naam van dat toestel. Op dat domein maakt hij een eenvoudige, maar zoekmachine-vriendelijke website. HTC komt vanzelf met algemene productinformatie, zoals een beschrijving van het toestel, de specificaties en wat foto’s. Die informatie mag je vaak gewoon gebruiken en dat doet de zolderkameraffiliate gretig.

Die content wordt uitgebreid met content uit andere bronnen. Denk aan blogs met reviews van het toestel, nieuws van telecomaanbieders enz. Doordat de affiliate ook sites van tal van andere toestellen heeft gemaakt is linken niet zo’n probleem. Via een ingewikkeld schema laat hij de sites onderling linken. De site gaat nu qua content helemaal over dit toestel, heeft voldoende inkomende links en is technisch goed indexeerbaar: Google smult ervan en zet de site bovenaan het rijtje bij zoekwoorden gerelateerd aan de naam van het toestel.

Uiteraard heeft de zolderkamerhobbyist via een affilliate exchange banners geregeld van T-Mobile of Vodafone en die betalen hem per lead of sale uit.

Toegevoegde waarde

Bovenstaande zolderkamer affiliate is niet alleen. Er zijn een hele hoop mensen en bedrijven die op deze manier, via het herkauwen van andermans content, een hoop verkeer uit Google weten te halen. Denk bijvoorbeeld ook aan sites die vacatures of te koop staande huizen scrapen en op een iets andere manier weer opnieuw presenteren.

Voor bezoekers van Google bieden deze sites geen of nauwelijks toegevoegde waarde. Bij een zoekopdracht naar de betreffende smartphone treft de zoeker immers een hele hoop sites met allemaal de zelfde content, net op een wat andere manier geordend.

En dat is dus precies wat Google probeert op te lossen met Panda. Panda is eigenlijk een groot filter dat alles wat dubbel, matig of dun is uit de resultaten filtert.

Collateral damage

Voor de meeste website eigenaren is er dus geen reden tot zorgen, maar toch kan het geen kwaad om goed op te letten. Bij zo’n grote ingrijpende update gaat natuurlijk ook wel eens wat mis. En dus kan het zijn dat Bol.com of Kieskeurig met een deel van de pagina’s ook omlaag gaat. De tekst die Bol gebruikt bij een boek is immers gewoon de flaptekst, de zelfde tekst als de zolderkameraffiliate. En de tekst die Kieskeurig (waarschijnlijk de grootste affiliate van Nederland) bij een DVD-speler heeft staan komt ook gewoon van de leverancier.

Zodra zo’n tekst wordt ‘verrijkt’ met bijvoorbeeld reviews, heeft de site al meer toegevoegde waarde dan een andere site die de zelfde tekst laat zien. Maar bij een nieuw product staat vaak nog geen review, en dus kan zo’n pagina in theorie ‘per ongeluk’ door Panda uitgefilterd worden. Nou zal dat in de praktijk wel een beetje meevallen omdat Google niet alleen naar pagina’s, maar ook naar het domein als geheel kijkt.

Panda naar Nederland: Wat moet je doen?

Panda in meerdere talen

Tot nu toe was Panda alleen nog maar van toepassing op sites in de Engelse taal. Eerder vanmiddag heeft Google aangekondigd dat de update nu naar alle talen behalve Chinees, Japans en Koreaans uitgerold wordt. Ook naar Nederland dus.

Is mijn site getroffen door de update?

Als je bang bent dat je website ook het slachtoffer is van de update, dan zou je dus een daling in de bezoekersaantallen uit Google.nl moeten zien. Hou dat dus in de gaten de aankomende dagen.

Wat moet ik doen?

Mocht je site inderdaad last hebben van de update, zoek dan uit welk deel van je site getroffen is. Is het de hele site? Of alleen bepaalde pagina’s?

Als het alleen bij bepaalde pagina’s of delen van de site is kun je het beste analyseren wat die pagina’s anders maakt dan de rest van je site. Pas die zaken aan.

Kijk eens kritisch naar je content. Welke pagina’s bevatten zwakke content? Zijn dat er veel? Pak die pagina’s aan. Huur een goede tekstschrijver in (bespaar nooit op copywriters) om de pagina’s te verbeteren. Of verwijder actief matige pagina’s van je site.

Doe je aan scraping: Stop met scrapen en werk aan eigen content.

Gebruik je segmented search/ faceted search? (de selecties die je veel ziet bij shops) Dan is er een kans dat je per ongeluk vele versies van je eigen content laat indexeren. Kies één structuur, laat die indexeren en haal de rest eruit met noindex tags.

Meer mogelijke oplossingen vind je in dit artikel: Hoe overleef ik de Panda update? En daarnaast is het wellicht slim om er een goede SEOer bij te halen.

Bedenk dat met name sites met weinig toegevoegde waarde last hebben van de update. Zorg dus dat je toegevoegde waarde biedt. Wellicht helpt dit artikel daar ook bij: Hoe maak ik een site succesvol? 15 tips voor online succes!

Comments
  • Martijn
    Beantwoorden

    En wat is je indruk zover van deze update, heb je het idee dat het succesvol is?

Laat een reactie achter