Google Analytics Referral Spam

Al meer dan een jaar loopt vrijwel elke Analytics account vol met spam wanneer men kijkt onder het verwijzend verkeer naar de website. Waar je normaliter verwacht dat hier links komen te staan van bijvoorbeeld een sportploeg die je sponsort of andere partners zag het afgelopen jaar het rijtje er helaas vaak als volgt uit:

VerwijzendeDomeinenSpam

Er zijn allerlei truukjes die je kan uithalen om de bovenstaande spam domeinen te verwijderen uit de lijst van verwijzende domeinen, echter is dat een zeer tijdrovende klus. Hoewel Google vorig jaar al heeft aangegeven op de hoogte te zijn van dit probleem, en aangaf het probleem te gaan oplossen, was er tot heden nog geen enkele aanwijzing wat daadwerkelijk liet zien dat de spam aan het verdwijnen was. Nu, maart 2016, zien wij dat de spam aan het verdwijnen is. Dit betekent dat we na een jaar voorzichtig mogen aannemen dat Google het probleem heeft opgelost.

Hoewel dit een positief bericht is, dien je opnieuw te kijken naar de cijfers omtrent het verkeer naar je website. Heb je altijd gemeten in totalen in plaats van te onderscheiden in bijvoorbeeld organisch-, betaald-, en verwijzend verkeer? En, heb je geen filters toegepast die de spam hebben uitgesloten? Dan is het goed mogelijk dat het aantal bezoekers naar je website een daling inzet. Dit is dus simpel te verklaren aan de hand van deze wijziging door Google. Het voordeel is dat je nu een beter beeld krijgt van het verkeer dat naar je website komt via een verwijzend domein.

Vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!


Online marketing & activatie consultant

 

 

Laat een reactie achter