Gmail gaat media queries ondersteunen

Gmail gaat media queries ondersteunen

Deze vooruitgang staat al jaren op het verlanglijstje van Google. Maar wat betekent dat eigenlijk? Met deze ontwikkeling stuur je je mailings in het formaat passend bij het apparaat van de lezer. Deze techniek wordt op dit moment al ondersteund in de de standaard e-mail app van iOS en een aantal Android apparaten. Door deze toevoeging van Gmail ondersteunt meer dan 75% van de e-mailclients responsive design.

Gmail blog kondigt aan:

“Starting later this month, Gmail and Inbox by Gmail will support emails created with responsive design, meaning their content adapts to fit screens of all sizes. Text, links, and even buttons will enlarge to make reading and tapping easier on a smaller screen. If you’re on desktop, you’ll also see improvements, since emails designed for mobile can also adapt to fit larger screens.”

Responsive design werkt met zogenaamde CSS media queries. Door deze in de broncode van een e-mail op te nemen, kun je stijlen die in een e-mail worden gebruikt laten veranderen op basis van de breedte, oriëntatie (portrait/landscape) en resolutie van het apparaat waarop de e-mail wordt bekeken. Zo kun je tekst bijvoorbeeld groter maken als een e-mail op een smartphone wordt bekeken of inhoud op smartphones in één kolom tonen, terwijl je voor tablets of desktops twee (of meer) kolommen gebruikt.

Voor e-mailmarketeers is dit een fijne, nieuwe ontwikkeling, want naast de ondersteuning van media queries gaat Gmail ook embedded styles, classes en IDs ondersteunen. Dit betekent dat er maar één handeling nodig is om de stijl van je template aan te passen en in het juiste formaat te versturen. Zo krijgt iedere lezer de optimale beleving van je ontworpen template! Ook krijgt de marketeer nu veel meer flexibiliteit in het ontwerp van het template.

Toekomst?

Het feit blijft dat het mooi is dat deze ontwikkeling is aangekondigd, maar dat het nog in de kinderschoenen staat. Dit is de reden waarom deze functionaliteit/optie nog niet gebruikt kan worden. Er zijn nog genoeg vragen betreffende het herschalen van de content en of Gmail de CSS hoogte automatisch blijft herschalen. In de toekomst zal blijken of dit interactieve e-mail zal verbeteren en de mogelijkheden uitgebreid zullen worden. We houden je op de hoogte!

Nienke Weening

Online marketing consultant

Laat een reactie achter

CMCG online update