Flat Design

Door cmcg

Ik hoor je denken: “Flat Design, zitten die jongens van de CMCG nu ook al in de architectuur?” Nee, we hebben niet een specialisme die zich bezighoudt met het ontwerp van gebouwen. Maar wat is het dan wel, Flat Design?

Wat is Flat Design?

Tot voor kort probeerden ontwerpers door gebruik van texturen, 3d-effecten en slagschaduwen, de realiteit zo goed mogelijk te benaderen. Dit noemen we skeuomorphic design. Men koos hiervoor om gebruikers zich vertrouwd te laten voelen met de nieuwe media. Nu gebruikers zich vertrouwd voelen met deze media, is het tijd voor een nieuwe revolutie, Flat Design. Bij Flat Design gooit een ontwerper alle kunstmatige effecten over boord en kiest hij voor een minimalistische benadering van vorm. Hij kiest voor overzichtelijkheid en helderheid.

Anders dan bij skeuomorphic design staat de weergave van de realiteit niet centraal, maar het gebruik van vorm waarin usability de belangrijkste factor is. Bij Flat Design gebruikt de ontwerper heldere typografie, content en kleurgebruik, strakke randen, veel witruimte en een strak grid waarbinnen de vormen zich manifesteren. Een goed voorbeeld van Flat Design, dat iedereen wel kent, is de vormgeving van Apple’s nieuwe IOS.

Waarom kiest een ontwerper voor Flat Design?

Natuurlijk omdat het trendy is. Niet alleen in online applicaties zie je het gebruik van Flat Design terug, ook in interieur design zie je de invloed terugkomen. Flat Design is, wanneer het goed wordt toegepast, uitermate gebruiksvriendelijk. Door het weglaten van overtollige onderdelen richt het zich in eerste instantie vooral op de functie van het design. Wat wil je dat de gebruiker gaat doen? Daarnaast is het ook nog eens zeer functioneel. Door het gebruik van simpele vormen en heldere boodschappen begrijpt de gebruiker sneller wat er van hem wordt verwacht. Je kunt wel stellen dat Flat Design een eerlijkere manier van ontwerpen is.

Is Flat Design een blijvertje?

Waar je een aantal jaren geleden onder ontwerpers nog twee kampen had, kiezen ontwerpers nu massaal voor Flat Design. Flat Design is niet meer alleen een stijl die je binnen websites toepast. Ook binnen de offline middelen is Flat Design in 2014 gemeengoed geworden.

Laat een reactie achter