Facebook verscherpt: Like Gating wordt verboden

Een tijdje geleden maakte Facebook al korte metten met het massaal en snel verzamelen van likes op Facebook-pagina’s, door de Like advertenties uit het assortiment te halen. Voor adverteerders die snel een grote groep likers op de pagina wilde opbouwen, moest toen al andere manieren vinden. Eén van die manieren is om een Facebook-app (een applicatie binnen de Facebook-pagina) te creëren.

facebook_like_logo_1Facebook-apps zijn er in veel soorten en maten. Zo hebben wij onder meer voor Bilderberg en Batavus apps gecreëerd. Wil iemand meedoen met een app, waarbij je bijvoorbeeld iets kunt winnen of aan een actie kunt meedoen, dan is er de mogelijkheid om enkel likers van de pagina toegang te geven. Dit principe heet like gating en het betekent dat personen die de Facebook-pagina nog niet geliked hebben, dit eerst moeten doen alvorens verder te kunnen. Een mooie mogelijkheid om meer likes te vergaren dus.

Binnenkort is echter ook dit verleden tijd. Facebook biedt ontwikkelaars van bestaande apps nog even de tijd, namelijk tot 5 november, om hun apps aan te passen. Vanaf 5 november is het niet meer mogelijk om eerst een like uit te vragen voor een Facebook app. De reden die Facebook geeft, heeft te maken met kwaliteitsredenen. Het sociale netwerk wil dat beheerders van pagina’s gaan insteken op kwaliteit van de content, in plaats van acties met als doel het vergaren van likes.

Met deze beslissing zorgt Facebook ervoor dat het bedenken en verspreiden van creatieve, interessante en relevante content, alsmaar belangrijker wordt. Social media is van de lange adem en niet van de korte campagnes. Deze ontwikkeling versterkt dat beeld maar weer eens..

Laat een reactie achter