Elfstedentochtgekte goed zichtbaar op sociale media

Voor schaatsliefhebbend Nederland was het gisteren een spannende dag. Gaat ‘de tocht der tochten’ door of niet? De Elfstedentocht heeft Nederland in zijn greep en dat was op Twitter, Facebook en Hyves duidelijk zichtbaar. Bij ClickQ houden we voor verschillende bedrijven bij wat er over ze gezegd wordt op internet en gister besloten we die technieken toe te passen op de Elfstedentocht.

We hebben de hele dag gekeken hoeveel er op de verschillende sociale media gesproken werd over de Elfstedentocht. Tussen 00:00 uur en 21:30 uur werden er in totaal 79854 berichten geplaatst die te maken hadden met de Friese tocht. De laatste nieuwtjes over ijsdiktes, rayonhoofden en weersvoorspellingen werden razendsnel verspreid. Vlak na het teleurstellende nieuws dat er nog geen Elfstedentocht komt, was men het actiefst op sociale media. Tussen 20:00 uur en 20:10 uur werd een pieksnelheid van 10.315 berichten per minuut geregistreerd.

Verreweg de meeste berichten werden via Twitter verspreid: maar liefst 97 procent van alle Elfstedentocht berichten waren tweets. Veel van deze tweets kwamen uiteraard uit Friesland, maar uit Noord-Holland kwamen net iets meer berichten (17 procent). In Limburg en Zeeland leeft de tocht een stuk minder, slechts 4 procent van de berichten kwam uit deze provincies.

Showing 2 comments
  • Tim
    Beantwoorden

    Dit bericht lijkt me toch niet helemaal te kloppen. 10000 berichten per minuut in een tijdbestek van 10 minuten.. dat zou al 100.000 berichten zijn…

  • Frans Reitsma
    Beantwoorden

    Tim. Het betreft hier een pieksnelheid. Die wordt niet gemeten over de hele periode van 10 minuten maar over een kortere periode van seconden. Als er op het hoogtepunt in een periode van 5 seconden bijvoorbeeld 750 berichten ziet verschijnen dan betekent dat een snelheid van 9000 berichten per minuut.

Laat een reactie achter