De invloed van apps op websites

Websites werden altijd bekeken op een monitor, achter een bureau. De laatste jaren is daar met de komst van mobiel internet een grote verandering in gekomen. Een verandering die zijn weerslag vindt in de opmaak en interface van websites.

Steeds meer websites worden bekeken vanaf mobiele apparaten. Ik ben eens gaan zoeken in de statistieken van een aantal grote websites die wij hebben ontwikkeld en zie daar tussen januari 2010 en januari 2011 een stijging van minimaal 500 % in het aantal bezoekers dat de website via een mobiel apparaat bezoekt. De resoluties en manier van gebruiken van mobiele apparaten zijn totaal anders dan die van een computer. Dit houdt in dat er ook gekeken moet worden naar de opmaak en usability van een webpagina.

Apps vs webpaginas

Een bijkomend verschil tussen mobiele apparaten en computers is de manier waarop ‘internet’ gebruikt wordt. Waar je op een computer alle content als webpagina’s bekijkt  worden op mobiele apparaten vooral apps gebruikt om informatie te bekijken. Omdat de apps zijn ontstaan op mobiele apparaten die enkel met de vinger en niet met een muis bestuurd worden hebben ze ook een interface die anders reageert en opgebouwd is.

New York Times

Een mooi voorbeeld van een webpagina die wel opgemaakt is en werkt als een app is de HTML 5  versie van de New York Times. De pagina is te bekijken op http://www.nytimes.com/chrome.

De opmaak is geschikt gemaakt voor tablets als de iPad. De website wordt bestuurd door gebruik te maken van het toetsenbord. Probeer maar eens de pijltjestoetsen, tab en enter te gebruiken om door de informatie te navigeren.

 

Een nieuwe website, wat nu?

Als je bezig bent met een nieuwe website is het slim om direct, zowel aan de interface als aan de technische kant, al na te denken over het feit dat steeds meer mensen de content op een mobiel apparaat gaan gebruiken. Bedenk hoe je ervoor kan zorgen dat een website op deze apparaten goed tot zijn recht komt  en hoe je door de mobiele interfacesopties te gebruiken de ervaring voor de computergebruikers nog beter kunt maken.

Laat een reactie achter