De computer van de toekomst

Het begrip computer is de afgelopen jaren sterk aan verandering onderhevig. We gebruiken de apparaten niet alleen anders. Ook de voortschreidende techniek zorgt ervoor dat wat wij een computer noemen de afgelopen en komende jaren een metamorfose heeft ondergaan.

Mijn eerste computer was een grote kast met een berg ventilatoren erin die veel herrie maakten. Het apparaat moest enige minuten opstarten en had moeite met te ‘zware’ bestanden. Hij stond in de studeerkamer op een bureau en ik zat vooral ’s avonds en ’s nachts achter het apparaat.

Mobiel of pc?

Een paar weken geleden bezocht ik in Duitsland de CEBIT technologie beurs en zag daar een desktop (monitor en toetsenbord) die aangesloten was op een smartphone met het android besturingssysteem.

Een paar meter verderop stond een laptopΒ  gebaseerd op hetzelfde principe. Aan de achterkant schuif je je android telefoon in de laptop en hij begint te werken.

Deze apparaten deden me beseffen dat de computer zoals we die kennen, gaat verdwijnen. Ik denk dat voor thuisgebruik de mobiele telefoon inmiddels al de meest gebruikte computer is en met de opkomst van de tablets worden pc’s nog minder vaak ‘aangeslingerd’. Nog even en mijn computer is volledig mobiel geworden.

Identiteit en computer

Het voordeel van de mobiele telefoon is dat we hem altijd bij ons hebben en dat hij, gekoppeld aan bijvoorbeeld een toetsenbord en een scherm, verandert in een computer. Doordat deze nieuwe ‘computer’ mobiel is, krijgt hij de mogelijkheid om sterk persoonlijk te worden. Hij kan een identiteit bevatten. De ouderwetse computers werden door vele gezinsleden gebruikt en hadden meerdere profielen. De mobiele computer is eigendom van 1 iemand en sterk persoonlijk ingesteld. Ik ken geen mobiele telefoons die door mensen gedeeld worden, met verschillende bureaubladen. De mobiele computer is zo persoonlijk dat we het af en toe ‘eng’ vinden om het apparaat aan iemand anders te geven.

Eindelijk een echte personal computer

Dat persoonlijke biedt veel mogelijkheden. Waarom zou een telefoon geen pinpas kunnen zijn? Of welke pas dan ook? Of eigenlijk alles wat je identiteit vasthoudt. Als het die richting op gaat, dan heb je een echte ‘personal’ computer. Een apparaat dat jouw identiteit bewaart en beheert en je ook nog eens toegang biedt tot al je bestanden, je muziek, websites en (web)winkels. Betalen wordt veel gemakkelijker. De computer die je toegang biedt tot een webshop is immers al je pinpas. Je hoeft op social media websites niet meer in te loggen, alleen nog maar op je telefoon. Wie weet sla je zelfs je profielgegevens niet meer op bij Facebook, maar op je telefoon en deel je deze vervolgens met sociale netwerken of met webwinkels zodat je daar niet elke keer weer je adresgegevens hoeft in te voeren.

Showing 2 comments
 • Mitchel Laros
  Beantwoorden

  He Frans, interessante ontwikkeling dit! Waar ik wel benieuwd naar ben is de mogelijkheid om nog te kunnen bellen met het toestel? Je kan er natuurlijk (net als Hi) vanuit gaan dat alleen je moeder nog belt maar Is een verbinding middels een Cloud niet praktischer? Of is volledige synchronisatie, tot het persoonlijke niveau waar je over schrijft, dan niet mogelijk?

  Groeten, Mitchel

 • Frans Reitsma
  Beantwoorden

  Mitchel,

  Ik denk dat bellen zoals we dat nu doen over een telefoonlijn op termijn sowieso steeds minder gebruikt gaat worden. Kijk naar de integratie die een Google account met Android, hangouts in Google plus en Google Chat biedt. Ik merk nu al dat een collega vanachter zijn computer een beeldchat start die automatsich op mijn Androidtelefoon gestart wordt. Als de interface straks eenvoudig genoeg is en iedereen is aangesloten gaat ook je moeder dit gebuiken, trust me πŸ˜‰

Laat een reactie achter