Data: maak het inzichtelijk

Databases, datasets, datamining, datawarehouse, data-analyses. Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Het draait allemaal om het filteren van de juiste informatie uit een enorme berg gegevens. Laat de grote hoeveelheid je niet afschrikken en leg verbanden om zo bijvoorbeeld het aankoopgedrag van je klant inzichtelijk te krijgen.

Het hoeft niet kostbaar te zijn

Elke minuut van de dag wordt er data geproduceerd, via social media, blogs en online marketinginstrumenten. Voor kleine en grote organisaties loont het om een data-analyse uit te voeren om zo meer te kennis te vergaren over je klanten. Vaak bestaat het idee dat het verzamelen van gegevens en het leggen van verbanden ingewikkeld is, veel geld en tijd kost. Maar met de juiste databeheerders en de juiste systemen hoeft het geen kostbaar traject te zijn. En ook geldt: hoe nieuwer de technologie, des te minder stapjes je hoeft te nemen.

Koppelen van data

Delen van data kun je goed interpreteren door het te koppelen met andere. Dit kun je doen door gebruik van bijvoorbeeld api-koppelingen. Ook gebruiken veel bedrijven nu json koppelingen. Dit is een deelverzameling van de programmeertaal JavaScript. Json is eenvoudig en een goed alternatief voor Xml. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop data binnenkomt en hoe je dit kunt verwerken en onderzoeken. Voordat je alle data laat analyseren is het zaak eerst in kaart te brengen wat je wil bereiken. Analyseer alleen datgene wat voor jou interessant is.

Data waardevol maken

In mijn vak als online engineer ben ik veel bezig met data. Zo beheer ik de database van De Persgroep en SNS Reaal. We filteren gegevens, monitoren het en we zorgen ervoor dat het op het juiste moment wordt afgeleverd. Staan er mensen in de bellijst die niet gebeld willen worden? Hebben mensen aangegeven wel interesse te hebben, maar willen ze een krant 1 keer in de week? Dit soort gegevens halen we eruit. Callcenters maken hierdoor geen nodeloos telefoontje en mensen die niet gebeld willen worden, worden niet gebeld. Dit bespaart tijd en geld. We maken data waardevol op een betaalbare manier. Hoe maak je data inzichtelijk

Data draait om Communicatie

Ook in programmeren en data draait het allemaal om communicatie. Programmeertaal is helder en duidelijk. In deze taal heb je geen synoniemen die verwarring kunnen veroorzaken of nuances die je kunt aanbrengen. Het is een 1 op 1 vertaling van wat je typt en wat je gaat doen. Je moet technisch en procesmatig kunnen denken. Toch is programmeren is van ondergeschikt belang. Het is veel belangrijker om te kunnen snappen wat het probleem is. CMCG is erg bedreven om in hetzelfde kennisdomein te komen, zodat we het over hetzelfde hebben en met een goede oplossing kunnen komen.

CMCG helpt je met

1. Datawarehousing: het onderbrengen van allerlei data in 1 systeem, waardoor je gemakkelijk data kunt analyseren. 2. Datamining: het zoeken naar verbanden in gegevensverzamelingen met als doel een profiel op te stellen.

Onno de Graaf Online engineer/data o.degraaf@leadq.nl

Laat een reactie achter

Wat-is-uhd-4k