Vrijdag 17 maart had het CMCG team een bedrijfsuitje, ditmaal dicht bij huis in het mooie Leeuwarden. Ons team deed ‘s middags oud-gevangenis Blokhuispoort aan; vroeger de strengste gevangenis van Nederland, nu creatieve broedplaats en cultureel bedrijvencentrum. Daarna mochten wij middels een stadsspel zelf op jacht naar een moordenaar!

Misdadigers en moorden

Na een lunch in café de Bak werd CMCG op de binnenplaats verwelkomd door oud-bewaarder Horst Schulz. Na zo’n 30 jaar werkzaam te zijn geweest in gevangenis Blokhuispoort geeft hij nu rondleidingen door zijn oude werkplaats. Horst vertelde op strenge toon over de reis die de gevangene aflegde van arrest tot vrijlating.

“Er zaten hier echt geen lieverdjes”

 

Hij wist ons te vertellen wat de bewaarders-uitdrukking ‘stok in de broek’ betekende. De gevangene kreeg letterlijk een stok in zijn broek (van voet tot heup), zodat wegrennen een onmogelijke opgave werd. Daarnaast vertelde hij hoe bewaarders onwillige gevangenen toch altijd onder controle met zich mee kregen. “Er zaten hier echt geen lieverdjes” meldde Horst bij aanblik van de spartaanse isoleercellen waarin de verblijftijd van minimaal 24 uur tot maximaal 14 aaneengesloten dagen opliep.

Na een laatste demonstratie zelfverdediging kwam er een eind aan de rondleiding van Horst en mochten we nu zelf achter een moordenaar aan in het stadsspel ‘levend Cluedo’. Er bleek in het centrum van Leeuwarden een moord gepleegd te zijn en wij moesten, verdeeld in teams, de moord zo snel mogelijk oplossen. Welk moordwapen is er gebruikt en welke voor- en achternaam heeft de moordenaar? Door als eerste zoveel mogelijk getuigen om te kopen, andere teams af te luisteren en vraagstukken op te lossen wist team 2 de overwinning te behalen. Zij gingen naar huis met een welverdiende “moord beker”. Voor die beker hebben ze maar liefst 5,1 km gelopen!

Na een interessante, leerzame middag vol actie hebben we de dag afgesloten met een heerlijk diner.

Laat een reactie achter

CMCG online update