Een app bij je website/merk, is dat een must?

Bij CMCG hebben we inmiddels al de nodige websites en apps gebouwd en weten we dus goed het verschil tussen de twee. In dit artikel gaan we op een aantal aspecten de verschillen tussen websites en apps beschrijven zodat je hopelijk een beter gevoel hebt of je nou wel of juist niet een app bij je website of merk moet ontwikkelen.

Techniek

In grote lijnen zijn de mogelijkheden van een website gelijk aan die van een app. Beide zijn het programma’s die gebruik maken van internettechniek om je informatie te laten zien, ophalen of versturen. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat een website zich bevindt op een computer die ergens in een grote serverruimte staat terwijl een app zich op je telefoon bevindt. Dit verschil heeft in het gebruik een aantal gevolgen. Een app moet je installeren en neemt dus ruimte in beslag op je telefoon of tablet terwijl dat met een website niet het geval is. Aan de andere kant kunnen apps ook zo ontwikkeld worden dat ze zonder internetverbinding hun werk gewoon doen terwijl dat bij websites niet het geval is. Tot slot hebben apps ook vaak gemakkelijker toegang tot de functies van het apparaat waarop ze geinstalleerd zijn en kunnen ze daarmee geintegreerd worden. Een goed voorbeeld hiervan zijn notificaties. Wanneer je in een browser naar de mobiele website van Facebook gaat op je telefoon krijg je geen meldingen als likes of mentions gedaan zijn. Doordat de app direct contact heeft met het besturingssysteem krijg je dit soort meldingen wel op je telefoon. Wanneer je dus met notificaties zou willen werken is een app dus de enige route.

Gebruikerservaring

Het hangt erg af van de inhoud van een app of de gebruiker voordeel heeft bij een app die op zijn telefoon staat t.o.v. een website die op het internet staat. Wanneer een app zo ontwikkeld kan worden dat een groot deel van de gegevens lokaal op de telefoon staat (kijk hiervoor bijvoorbeeld naar de Vissengids app van Sportvisserij Nederland waarin alle vissoorten van Nederland opgenomen en beschreven zijn) maakt dat de gebruikerservaring beter.
VIsplanner app

In een website met soortgelijke informatie zal bij elke klik informatie van het internet gehaald moeten worden wat de gebruikerservaring ‘stroperiger’ zal maken. Daarnaast is de zichtbaarheid en bereikbaarheid van een app op een mobiel device is natuurlijk veel groter dan een app. Een app krijgt standaard een icoontje op 1 van de homescreens van een gebruiker terwijl bij een mobiele website eerst de browser geopend moet worden om vervolgens een internetadres in te voeren. Ik denk dat er weinig mensen zijn die wanneer ze eenmaal de Facebook app op hun telefoon hebben staan daarna nog naar de mobiele website gaan.

Actualiteit

Op dit gebied wint de website het duidelijk van de app. Een website is altijd actueel en bijgewerkt omdat deze op 1 centrale plek staat. De app wordt op een telefoon geïnstalleerd en wanneer er dus iets niet klopt in de app dan kan het nodig zijn dat een gebruiker handmatig de app update voordat het probleem (of de incorrectie data) zich oplost. De afhankelijkheid van de gebruiker is hierbij dus groter.

Kosten

Apps zijn duurder dan websites. Dat wordt in belangrijke mate veroorzaakt door het feit dat een website getoond wordt in webbrowsers die (tot op zekere hoogte) standaarden met elkaar hebben afgesproken. Sinds er steeds meer gesurft wordt op mobiele apparaten is de bouw van een website wel iets meer werk geworden, maar je hoeft maar 1 website te bouwen die op alle computers, tablets en telefoons bekeken kan worden. Bij apps is dat niet het geval. Als je een app ontwikkeld zul je in elk geval eentje moeten bouwen voor alle Apple telefoons en eentje voor alle Android telefoons. Dat zijn er al twee, maar je moet ook nadenken over tablets. Wil je je app daar ook aanbieden, dan is het vaak aan te bevelen goed te kijken naar de extra schermruimte die je hier hebt en de nodige aanpassingen te maken zodat deze goed benut wordt (bekijk bijvoorbeeld de Gmail app op een tablet en op een telefoon maar eens om het verschil te zien). Tot slot is de vraag of je de app ook nog wilt aanbieden op Windows Mobile. Een platform wat relatief klein is, maar wat wel overwogen moet worden, zeker wanneer je vanuit bijvoorbeeld een overheidsorganisatie voor iedereen bereikbaar moet zijn. Verder is het ontwikkelen van een app vaak ook meer werk omdat je simpelweg meer mogelijkheden tot je beschikking hebt. Denk weer terug aan de notificaties die we eerder ook noemden. In een website heb je de mogelijkheid niet om notificaties te sturen. In een app wel (en doordat andere apps dit ook doen verwachten de gebruikers het vaak ook van jou app) en moet je hier dus wel tijd in investeren. Tot slot heb je met een app vaak ook met meer onderhoudskosten te maken. Het mobiele landschap veranderd snel waardoor er continue nieuwe telefoons en updates van de besturingssystemen Android en iOs komen waardoor je vaak elk jaar minimaal twee updates van de app moet uitbrengen.

Conclusie:

Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag die de titel voor dit artikel vormt. In grote lijnen kan wel gezegd worden dat een app gewoon meer mogelijkheden biedt maar dat daar ook aanzienlijk hogere kosten tegenover staan. Het is dus eerst belangrijk om te bepalen of er bepaalde redenen zijn waarom een app echt nodig zou zijn (wil je bijvoorbeeld beslist gebruikers notificaties kunnen bieden of moet de dienst offline beschikbaar zijn) en of er budget beschikbaar is om een app te ontwikkelen en onderhouden. Vooral het laatste punt is belangrijk om in het oog houden. Hoewel je ook na de oplevering bij een website onderhoudskosten hebt zullen deze in verhouding aanzienlijk lager zijn dan bij een app. Daartegenover staan dus wel de uitgebreidere mogelijkheden en hogere zichtbaarheid van een app.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Laat een reactie achter