Alt tekst of alt tags? Wat is dat nu weer? 

Je hebt je best gedaan op een mooie mailing met mooi en sprekend beeld. Je verstuurt de e-mailing, maar een groot percentage opent deze zonder direct de afbeeldingen te zien. Het aantal e-mailclients en ook mobiele telefoons – die meer en meer worden gebruikt om e-mails te lezen – die niet meer direct afbeeldingen toont, groeit. Een steeds groter deel van de ontvangers ziet jouw mail dus zonder afbeeldingen.

Gelukkig is er een alternatief voor de afbeeldingen in een mail. Wanneer afbeeldingen zijn uitgeschakeld, laten veel e-mailclients wel de alt tekst (of alt tag) zien. De alt tekst is dus het alternatief voor een beeld.

Ook op websites komt alt tekst voor. De afbeeldingen worden in dit geval eigenlijk altijd gedownload, dus veel mensen zullen de alt tags niet direct zien. Maar afbeeldingen die een alternatieve tekst hebben gekregen zijn ineens ook door Google te ‘lezen’. Daarnaast zijn deze alt tags van groot belang voor slechtzienden en blinden. Voorleessoftware, die sites voorlezen, kunnen ook de alt tags voorlezen, waardoor de essentie van de afbeeldingen kan worden weergegeven, zonder dat diegene de afbeelding daadwerkelijk heeft gezien.

De alt tekst is in de HTML code toe te voegen.
<IMG src=“sale-30.jpg” alt= “Sale: tot 30% korting”>

In veel e-mailmarketingoplossingen is het niet nodig om in de HTML code te kijken om alt tags toe te voegen. Bij Mailplus is dit bijvoorbeeld bij het invoeren van de afbeelding in te vullen. Ook bij Mailchimp is er bij het invoeren van de afbeelding een mogelijkheid om een alt tag toe te voegen.

alt-tags-op-web

Laat een reactie achter